6.SAYFA

6.SAYFA

30.11.2010 09:57

 

                

       

 

Besnili Bilge yayınlandı Merhum Mehmet Erdemoğlunun hayatını ve yaşam felsefesinin anlatıldığı kitap yayınlandı.

Merinos’un kurusu ve onursal başkanı, Besni’ye sayısız hayır hizmetlerinde bulunan Erdemoğlu’nun yaşamını konu alan “Besnili Bilge Mehmet Erdemoğlu Yaşamı, İlkeleri, Eserleri” isimli kitabını Aysun Öner yazdı.

Doğan Kitap’tan yayımlanan kitap Türkiye’nin her yerindeki kitapçılarda okuyucuyla buluşacak.

Ebediyete intikalinin ardından, Erdemoğlu’nun yaşam felsefesini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hazırlanan kitap, için Erdemoğlu’nun hayatında yer eden, onu tanıyan, ailesi, arkadaşları, birlikte çalıştığı kişilerle yapılan görüşmeler ve anılar esas alınarak oluşturuldu.

Aysun Öner’in kaleminden çıkan kitabın arka kapağında yazar şu notu düşüyor. “Besnili Bilge, dünyaya iz bırakan, umut yolunda yılmadan yürüyen, erdemli, hoşgörülü, alçakgönüllü, hayırseverliğiyle örnek olan çağdaş bir Anadolu bilgesinin yaşamöyküsüdür.

Bu kitapta, ticarete Anadolu’nun küçük bir kasabasında savan üreterek başlayan delikanlının, Türkiye’nin en büyük firmalarından birinin patronu olmasına uzanan öyküsü, doyumsuz bir serüven kurgusuyla anlatılmıştır.

Aynı zamanda, 1930’lu yıllarda başlayan bir yaşamın XX. Yüzyıl boyunca Anadolu’nun çeşitli noktalarında gezinmesinin, değişen toplumsal koşullar ve değer yargıları içinde yol almasının da izdüşümüdür bu kitap.

Gerçek anlamda bir başarı öyküsü olan Besnili Bilge Mehmet Erdemoğlu’nun yaşamı, örnek alınması gereken bir rehber niteliğinde”

  ..... ..... ..... 

 Şemsettin Ağar’ın Şiir Kitabı Çıktı

 

 

Sendikacının Sultan Divanı

Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şemsettin Ağar’ın “Dervişin Sultan Divanı” adlı şiir kitabı yayımlandı.Kitabın imza gününe yoğun ilgi vardı.

Kültür Ajans’ın sunumuyla, şiirlerinin toplandığı “Dervişin Sultan Divanı” adlı Kitabı yayınlanan Türk Eğitim-Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Şemsettin Ağar, Ankara Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Kitap Fuarındaki İlesam standında kitabını imzalayarak şiir severlerle buluştu.

Yoğun ilgi ve katılımın yaşandığı İmza günü ile ilgili bir açıklama yapan Şemsettin Ağar duyduğu ilgiden çok memnun kaldığını, özellikle il dışından gelen dostların desteğinin duygulu anlar yaşattığını belirterek, “Tokat İlköğretmen Okulundan Edebiyat Hocam olan Abdullah Soytürk’ün katılması ise bir başka güzellikti” dedi.

 

 .....   .....  .....

 Şekip ÖNDER'in Kitabı Besni Kültür Tarihinde Önemli Bir boşluğu kapatıyor...

 

Bizim Topraklarda doğan ve Besni' de çıkardığı besniekspres gazetesiyle Besni Siyasi ve kültür hayatına katkıda bulunan Şekip Önder beyin  hazırladığı Azim Şehir Besni Kitabı  Besni kültür ve tarihinin gizli kalmış ayrıntılarına mercek tutuyor ve bu çalışmasıyla besni kültür tarihinde önemli bir eksikliği tamamlıyor... Şekip beye yazın hayatında başarılar diliyoruz...

 

 ...   ...   ...

                      Bizim Memleket


                   İçinden tanırım ben o elleri,
                   Onlar ki zahirde viran olurlar;
                   Ardıçlı dağları, çamlı belleri
                   Aşanlar şi'rine hayran olurlar.

                   Dökülür köpüklü sular yarından,
                   Baharlar yaratır kışın karından;
                   İçenler sihirli pınarlarından
                   Şöyle bir silkinir, ceylan olurlar!..

                    Orada yaşayan erlerin içi
                    Bir yaşta yoğurur derdi, sevinci;
                    Onlar ki sabansız, tarlasız çiftçi,
                    Davarsız, kavalsız çoban olurlar.

                    Başıboş, kırlara salar tayını,
                    Elinden düşürmez okla yayını;
                    Ellere bırakır zafer payını,
                    Memleket yolunda kurban olurlar...
                     

                       Faruk Nafiz Çamlıbel

 

 .....   .....  .....

 KIŞIN BOL BOL  MENENGİÇ KAHVESİ İÇİN...

 

 Kekik dostumuzla yakından tanışıyorsunuzdur. Yüzyıllardır süre gelen bir gelenek gibidir kekik kullanmak. Aromatik yapıları biz insanları hep çekmiştir. Kekik uçucu yağının halk arasında kullanımı baya yagındır. Kekik suyu kullanımı (aslen bu su kekiğin yağ altı suyudur.) bu senelerde daha da artmıştır. Özellikle bayanlar kilolarını muhafaza etmek biraz daha zayıflamak amaçlı kullanmaktadırlar.

Doğanın şifalı elinin her zaman üstümüzde olduğunun küçük bir göstergesi kekik. Hangimizin mutfağına girmemiştir, salatalarımıza yemeklerimize aramasıyla hoşluk katmamıştır. Eminim herkesin mutfağında ufakta olsa bir yeri vardır. Özellikle et yemeklerinde, sebzelerden de kabak yemeğine ne de güzel yakışır. Salata sosuna karıştırılan bir tutam kekik damağımızda ne de hoş bir tat bırakır. (Laf aramızda ben bayılırım kekikli salataya.)

kekik sıcak bir bitkidir doğasıyla. Hepimizin içine aramosını yayar.Yapısı gereği de güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir. Sıcak topraklarda yetişir. Bodur bir bitkidir. Türkiye'nin her yerinde yetişebilen bir bitkidir. Her yörenin kekiği farklı yapıdadır. İçeriğindeki kimyasal maddelerin oranı yetişme yerine göre değişmektedir ama genel özellikler aynıdır.

Kekik çok rahat bulunabilen bir bitkidir.Ormana çıktığınızda toplayabileceğiniz, pazardan yaş halde alıp kurutabilir ya da marketlerden kurutulmşunu alabilirsiniz.Evinizde saksınızda bile yetiştirebilirsiniz.:)

 Elimizin altındaki dostumuzun faydaları nelermiş dediğinizi duyar gibi oldum;) hemen yazıyorum...

Çayının yapımı çok kolay ve ferahlatıcı bir etkisi var, sinirleri yatıştırıcı, mideyi rahatlıcıdır. Boğaz tahrişi, öksürük, gribal enfeksiyonlarda kullanılmasını tavsiye ederim.

Sabahları bir bardak kekik çayını içtiğinizde vücudunuzda iyi ve güzel şeylerin harekete geçtiğini hissedeceksiniz. Özellikle soğuk havalarda şifa niyetine hasta olmasanızda için bence.

Gargara biçiminde de kullanabilirsiniz kekiği. Bronşit ve öksüreğe iyi gelir. Ağız yaralarını geçirmeye birebirdir. Mutlaka deneyin faydası olacaktır. İster çay gibi için, ister gargara yapın. Günde iki üç bardak içimi yarayı iyileştirir. Ders çalışanlara tavsiye, zekanızı açmak için kekik kullanabilirsiniz. Çayını normal demleme şeklinde yaparsanız daha güzel olur. 

Alkol bağımlılığına karşıda kullanımı vardır. sara hastalığında kullanılabilinir.

Kekik romatizmal ağrılara da iyi gelir. zayıf ve solgun Çocukara kekik banyosu yaptırılabilir, yetişkinlerde banyosunu yapabilirler.

...................................................................O............................................................................

TAKVİM YAPRAĞIYAZILARI

30.11.2010 09:55

TAKVİM YAPRAĞI YAZILARI 

 

 

TARİHTE BUGÜN

 GÜNÜN SÖZÜ